Menu

Visoki tisak, najstarija tiskovna tehnika, koristi uzdignutu površinu (onu koja izgleda kao reljef) da drži boju. Na tu se površinu nanosi boja prolaskom valjka s bojom preko nje ili pritiskanjem ploče preko tampona s bojom. Jednostavni uredski žig je primjer visokog tiska. Prve takve su ploče bile rukom rezbarene iz drveta. Kasnije verzije bile su ugravirane u metal ili su koristile pomična, pojedinačna slova.

 

Moderne tiskovne ploče za visoki tisak izrađuju se od fotopolimera, gume ili ponekad metala, ovisno o primjeni. Ploče nisu skupe i mogu se brzo izraditi. Gotovo sve su izrađene fotografskim nanošenjem slike snimljene na negativ preko fotoosjetljivog materijala. U slučaju fotopolimera, polimer stvrdnjava tamo gdje je izložen UV zrakama, a ostaje tekuć tamo gdje nije izložen. Neizloženi se dio u potpunosti rastapa i odvodi.

 

Proizvodnja gumenih tiskovnih ploča počinje magnezij-skom metalnom pločom obloženom fotoosjetljivom oblogom. Metalna se ploča izlaže svjetlosnim zrakama koje prolaze kroz negativ slike (slično kao kod proizvodnje fotopolimerskih ploča), a neizloženi se dijelovi jetkaju. Nevulkanizirana fenolna praškasta smjesa (bakelit) pritišće se na kalup (metalnu ploču) kako bi se dobila matrica fenoličkog kalupa, a potom se u tu matricu utisne mekana, nevulkanizirana guma se i vulkanizira se.

 

Novije laserske tehnologije omogućuju graviranje gumene čahure koja je pričvršćena na metalni cilindar da bi se dobila bešavna tiskovna forma na cilindru. Tekući su troškovi i dalje visoki, a metodologija se koristi uglavnom tamo gdje je potrebno kontinuirano ponavljanje.

 

Danas koristimo strojeve za visoki tisak kao štance, za izrezivanje željenih oblika papira pritiskom - principom po kojem radi visoki tisak. Koriste se čelične linije definirane prema zamisli dizajnera. Popularna svrha visokog tiska je folijo tisak, za nanošenje specijalnih folija na papirnatu ambalažu, efekata koji se klasičnim načinom tiskanja ne mogu postići. Izrada hologramskih zaštita i tzv. 3D efekata. Perforacija i numeracija.


Usporedi